ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

Κυριακή ΣΤ’ Λουκά (Λουκ. η΄ 27-39)

21-10-2018

Ένα ακόμη θαύμα του Κυρίου, μας περιέγραψε στη σημερινή ευαγγελική περικοπή αδελφοί μου ο ευαγγελιστής Λουκάς. Όταν ο Κύριος έφτασε στη πόλη των Γεργεσηνών συνάντησε έναν άνθρωπο δαιμονισμένο, ο οποίος ήταν δυστυχής, γυμνός και καταπληγωμένος, γυρνούσε σαν αγρίμι στα βουνά και κοιμόταν όχι σε σπίτι αλλά στα μνήματα. Τα δαιμόνια αμέσως αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Χριστού τον Θεό και από εκείνη την ώρα έπαψαν να εξουσιάζουν τον Γαδαρηνό και έγιναν παρακλητικοί, ζητώντας του να τους επιτρέψει να εισέλθουν σε μια αγέλη χοίρων. Στις παρακλήσεις αυτές των δαιμόνων συγκατατίθεται ο Κύριός μας και ευθύς οι χοίροι έπεσαν με ορμή στον γκρεμό και σκοτώθηκαν.
Το θαύμα ήταν συγκλονιστικό, ο δαιμονιζόμενος ελευθερώθηκε από τα δαιμόνια και ξαναβρήκε τη χαρά και τη γαλήνη. Ωστόσο, ενώ θα περίμενε κανείς ευγνωμοσύνη από τους κατοίκους της περιοχής, αντί να θαυμάσουν και να πιστέψουν στην μεγαλοσύνη του Θεού, τους βλέπουμε να έρχονται και να παρακαλούν τον Χριστό «όπως μεταβή από των ορίων αυτών», κι αυτό διότι οι άνθρωποι εκείνοι έγιναν δέσμιοι του συμφέροντός τους.

Ίσως αγαπητοί μου η ιστορία του δαιμονιζόμενου να μας φαίνεται λίγο παράξενη, ίσως αν θέλετε φανταστική. Είναι όμως γεγονός πως όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με τις δαιμονικές ενέργειες του διαβόλου. Πολλές φορές μας επηρεάζει το νου, μπερδεύεται στη ζωή μας προτρέποντάς μας να κινούμαστε ενάντια στο θέλημα του Θεού, κι αυτό διότι μέσα από τα πάθη που βρίσκει στη σκέψη μας κινεί τους πονηρούς λογισμούς οι οποίοι όταν συγκατατεθούμε γίνονται αμαρτωλές πράξεις οι οποίες μας απομακρύνουν από την ζεστή και πατρική αγκαλιά Του Θεού και μας απογυμνώνουν από την Χάρη Του. Ο άνθρωπος αυτός συναντήθηκε με τον Κύριο και το αποτέλεσμα ήταν το θαύμα, ήταν η θεραπεία του. Μια συνάντηση η οποία ήταν αρκετή για να ελευθερωθεί από την τυραννοία του διαβόλου. Μια συνάντηση την οποία ο καθένας μας χρειάζεται να κάνει, χρειάζεται να συναντηθούμε αδελφοί μου με τον Χριστό κοντά στον οποίο θα βρει η ψυχή μας την γαλήνη και την ηρεμία που αναζητεί μέσα στη βαβούρα και στο χάος της εποχής μας, κι αυτό φυσικά θα επιτευχθεί μόνο μέσα στην Εκκλησία. Θα επιτευχθεί με την συμμετοχή μας στη Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας και κυρίως μέσα από το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως και της Θείας Ευχαριστίας το οποίο συνιστά την ζώσα παρουσία του Χριστού στον κόσμο και συγκροτεί εν Πνεύματι Αγίω όλο τον θεσμό της Εκκλησίας.

Όμως και εμείς παρ’ ότι μπορεί να συναντήσουμε τον Θεό, παρ’ ότι μπορεί να ζήσουμε το θαύμα, όταν δούμε πως κλονίζονται τα προσωπικά μας συμφέροντα, τότε αρνούμαστε τον Χριστό, τον διώχνουμε απ’ την ζωή μας, απομακρυνόμαστε από κοντά του μένοντας προσκολλημένοι στα πρόσκαιρα και ψεύτικα του μάταιου αυτού κόσμου.

Αδελφοί μου, μέσα σ΄αυτή την άστατη κατάσταση μας ως χριστιανοί δεν πρέπει να απελπιζόμαστε, Μέσα σ’ αυτό τον πόλεμο του εσωτερικού μας κόσμου υπάρχει η δυνατότητα της ειρήνης και της αγαλλίασης, κι αυτό διότι ο Θεός ως Πατέρας αληθινός και στοργικός, δεν μας εγκαταλείπει ποτέ. Ως Θεός ισχυρός, ως Θεός εξουσιαστής, ως Θεός άρχων ειρήνης γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι τα όρια μας και πάντοτε βρίσκει τρόπους να επεμβαίνει στη ζωή μας και να μας στέλνει ανθρώπους οι οποίοι έγιναν μέτοχοι των δωρεών της αγάπης Του, προκειμένου να μας επαναφέρουν στο σωστό μονοπάτι, αυτό της αληθείας και της ορθής πίστεως. Αυτό ακριβώς έκανε και στη περίπτωση σήμερα του δαιμονιζόμενου στη περιοχή των Γαδαρηνών. Ο άνθρωπος αυτός έζησε το θαύμα της αγάπης του Θεού και ο Κύριός μας του είπε: «ὑπόστρεφε εἰς τὸν οἶκόν σου καὶ διηγοῦ ὅσα ἐποίησέ σοι ὁ Θεός.» γύρισε στο σπίτι σου και πες για όλα τα θαυμαστά που έκανε ο Θεός σε σένα, «καὶ ἀπῆλθε καθ᾿ ὅλην τὴν πόλιν κηρύσσων ὅσα ἐποίησεν αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς» και έφυγε και γύρισε σε όλη την πόλη κηρύσοντας όσα έκανε ο Ιησούς σ΄εκείνον. Έγινε δηλαδή ο άνθρωπος αυτός ο ζωντανός κήρυκας της αληθείας, της αγάπης και της ειρήνης.

Γι’ αυτό ας προσπαθήσουμε αγαπητοί μου όλοι μας να κάνουμε τον δικό μας αγώνα, ένα αγώνα κατά των παθών μας, ένα αγώνα προκειμένου να συναντήσουμε τον Χριστό και να τον βάλουμε στη ζωή μας ώστε να διώξει το σκοτάδι της στενοχώριας και της απελπισίας μας και να δώσει ξανά το πολυπόθητο φως της χαράς και της ελπίδας, αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου