ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

Κυριακή των Μυροφόρων. (Μάρκ. ιε΄ 43 - στ΄8)

15 Μαΐου 2016

Αγαπητοί μου αδελφοί, την προηγούμενη Κυριακή η Εκκλησία μας, μας θύμισε την περιπέτεια ενός εκ των Αποστόλων του Κυρίου, του Αποστόλου Θωμά, ο οποίος αναζήτησε προσωπικά τον αναστημένο Χριστό και τελικά αξιώθηκε να πετύχει τον δρόμο της συνάντησης μαζί Του και να χαριτωθεί από το φως της Αναστάσεως. Μέσα σ’ αυτό το χαρμόσυνο και αναστάσιμο κλίμα, έρχεται και η σημερινή ευαγγελική περικοπή να μας θυμίσει δύο πολύ ενδιαφέρουσες διηγήσεις που αφορούν τα ιερά πρόσωπα εκείνα που φρόντισαν να κατεβάσουν τον Χριστό μας από τον Σταυρό, να τον ετοιμάσουν, να τον κηδέψουν και να ολοκληρώσουν την ταφή Του.


Βέβαια στο σημερινό Ευαγγέλιο, εκείνες που τραβούν περισσότερο την προσοχή και το ενδιαφέρον μας είναι οι Μυροφόρες γυναίκες, στις οποίες η Εκκλησία μας αφιερώνει την σημερινή Κυριακή. –Γιατί άραγε η Εκκλησία θέλει να τιμήσει τόσο πολύ αυτές τις γυναίκες; Γιατί οι Μυροφόρες  έζησαν κάτι το οποίο και αυτές δεν το περίμεναν. Αξιώθηκαν να ζήσουν πρώτες την εμπειρία του άδειου τάφου. Αξιώθηκαν να ζήσουν πρώτες την εμπειρία της Ανάστασης, αφού πρώτα σε αυτές εμφανίστηκε ο αναστημένος Χριστός μας  και τους χάρισε την Ανάστασή Του.

Η Εκκλησία, όμως, τιμάει και εορτάζει σήμερα τις Μυροφόρες γυναίκες για έναν ακόμα λόγο. Γιατί θέλει, αδελφοί μου, να μας  γνωρίσει αυτές τις υπέροχες υπάρξεις και να μας θυμίσει τι έκαναν αυτές γυναίκες ώστε να αξιωθούν να συναντήσουν πρώτες τον αναστημένο Χριστό.

 Ας δούμε, λοιπόν, την ζωή τους και λίγο πιο πέρα από το σημερινό Ευαγγέλιο. Οι Μυροφόρες, αυτό που κάνουν από την στιγμή που γνωρίζουν τον Χριστό, είναι να  τον ακολουθούν συνεχώς με επιμονή και με ηρωισμό. Οι Ευαγγελιστές, μας πληροφορούν ότι οι γυναίκες αυτές ακολουθούν τον Χριστό από την Γαλιλαία. Μπαίνουν μαζί Του στα Ιεροσόλυμα και ζουν μαζί Του τα γεγονότα του θείου δράματος. Είναι δίπλα στον Κύριό τους, όταν Εκείνος σέρνει τον Σταυρό προς τον Γολγοθά και όταν σταυρώνεται και πεθαίνει. Παρακολουθούν με τα ίδια τους τα μάτια τα της ταφής του Χριστού, γιατί ενδιαφέρονται να μάθουν που θα τεθεί το Σώμα Του. Και έτσι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, όπως μας  περιγράφει το σημερινό Ευαγγέλιο, μπροστά στα άγρυπνα μάτια της στρατιωτικής φρουράς, έρχονται με αρώματα και μύρα για να στολίσουν το νεκρό σώμα του Χριστού. Χωρίς να τις απασχολεί διόλου το γεγονός ότι η κίνησή τους αυτή, θα μπορούσε να τις βάλει σε περιπέτειες ή σε κίνδυνο. Εκείνες είχαν μόνο μία ανησυχία, ποιος θα κυλίσει την πέτρα από την θύρα του μνημείου. Και είναι αυτές οι γυναίκες που τελικά αξιώνονται να δουν πρώτες την αποκυλισμένη πέτρα και να μπουν στο κενό μνημείο, όπου συναντούν τον λευκοφορεμένο νέο, που τους αναγγέλλει πως ο Χριστός που ψάχνουν δεν είναι εδώ, άλλα αναστήθηκε.

Έτσι, οι Μυροφόρες γυναίκες, την στιγμή που οι Μαθητές του Κυρίου είναι κρυμμένοι «διά τον φόβο των Ιουδαίων»,  γίνονται οι πρώτοι μάρτυρες της Ανάστασης. – Τι ήταν τελικά αυτό που τις αξίωσε να δουν τα μεγάλα αυτά πράγματα;

Ίσως, αδελφοί μου, οι Μυροφόρες γυναίκες να μην είχαν καταλάβει και αυτές, τι ακριβώς φέρνει ο Χριστός με την Ανάστασή Του στην ανθρωπότητα. Ίσως, να μην είχαν συνειδητοποιήσει ακόμα ότι με το γεγονός της Ανάστασης ο Χριστός, μας χαρίζει την επάνοδό μας από την ζωή της φθοράς και του θανάτου στην ζωή της αιωνιότητας. Ίσως να μην είχαν βάλει ακόμα στο μυαλό τους, ότι η ανθρώπινη φύση μεταπηδά από την κατάσταση της φθοράς στην κατάσταση της αφθαρσίας και ότι ο άνθρωπος μετά την Ανάσταση του Χριστού, μπορεί να ελπίζει πλέον και στην δική του θέωση.

Οι γυναίκες αυτές είχαν κάτι άλλο που τελικά εκτίμησε ο Κύριος και τους φανέρωσε την Ανάστασή Του.   Είχαν αφοσίωση,  ηρωισμό και  αληθινή αγάπη στο πρόσωπο του Χριστού μας. Από την στιγμή που γνώρισαν τον Κύριο τον ακολούθησαν με αφοσίωση και με ηρωισμό, όπως ακριβώς κάνουν και σήμερα όταν ξεκινούν με αρώματα για να αλείψουν το Σώμα του Κυρίου τους Ιησού. Αψηφούν τους κινδύνους που θα μπορούσε η ενέργειά τους αυτή να τις οδηγήσει. Γιατί η αγάπη τους στον Χριστό νίκησε τον φόβο.

 Με αυτά τα τρία εφόδια,  μας καλούν σήμερα οι Μυροφόρες να ακολουθούμε και εμείς στην ζωή μας τον Κύριο, αδελφοί μου. Με αφοσίωση, ηρωισμό και αληθινή αγάπη. Έτσι θα αξιωθούμε να συναντήσουμε και εμείς τον γλυκύτατο αναστημένο μας Ιησού. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου