ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ
«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»
Κυριακή Β΄ Ματθαίου
(Ματθαίου Δ΄ 18-23)
26 Ιουνίου 2022
Η σημερινή ευαγγελική περικοπή μάς περιγράφει τα περιστατικά τής κλήσεως στο αποστολικό έργο από μέρους τού Θεανθρώπου των τεσσάτων Του μαθητών Πέτρου και Ανδρέα, Ιωάννη και Ιακώβου.
Οι δύο αυτές ευλογημένες δυάδες των μαθητών, από τις οποίες η κάθε μία περιελάμβανε και από δύο αδελφούς, αμέσως αποδέχθηκαν την Θεία κλήση.
Αυτή η άμεση και ολοπρόθυμη ανταπόκρισή τους, έχει πολλή σπουδαιότητα και σημασία, με διαχρονικές διαστάσεις.
Γιατί ο Κύριός μας, μέχρι και την ώρα αυτή και μέχρι τής Δευτέρας Του Παρουσίας, εξακολουθεί να καλεί κοντά Του και τον καθένα μας.
Κανένας ανθρώπινος δισταγμός, κανένα γήϊνο σκεπτικό, καμιά αναβολή! Μια θαυμαστή και από κοινού ανταπόκριση, χωρίς όρια και κρατούμενα, χωρίς προθεσμιακές προϋποθέσεις και όρους.
Ούτε ο Κύριός μας τούς υποσχέθηκε απολαυστικές προοπτικές ή επίγεια μεγαλεία. Το μόνο πους τους είπε, ήταν το ότι θα τούς έκανε ψαράδες ανθρωπίνων ψυχών. Και αυτοί Τον ακολούθησαν!
Είναι πολύ χαρακτηριστικό το επίρρημα «ευθέως» που χρησιμοποιεί ο Ευαγγελιστής Ματθαίος.
«Αμέσως τώρα» λένε ομόφωνα και οι τέσσερις προσκαλούμενοι!
Και ο Ιερός Χρυσόστομος παρατηρεί: «Πρόσεξε όμως και την πίστη τους και την υπακοή τους! Όταν άκουσαν την πρόσκλησή Του, εβρισκόταν στο μέσο τής εργασίας τους και γνωρίζετε πόσο αχόρταγο είναι το ψάρεμα. Και όμως, δεν αμφέβαλαν, δεν άφησαν για αργότερα. Δεν είπαν: Να επιστρέψουμε στο σπίτι και να συνεννοηθούμε με τούς δικούς μας. Τα άφησαν όλα και Τον ακολούθησαν! Τέτοια υπακοή ζητά ο Χριστός από εμάς, μήτε δευτερολέπτου αναβολή να μην κάνουμε, ακόμα και αν μάς βιάζει κάτι από τα ευτελή απαραίτητα…. Γι αυτό τους θαυμάζω περισσότερο. Μολονότι δεν είχαν δει ακόμα κανένα σημείο, επίστευσαν σε μια τόσο μεγάλη υπόσχεση και όλα τα άλλα τα εθεώρησαν δευτερεύοντα, προκειμένου να Τον ακολουθήσουν». Αυτά μάς επισημαίνει ο θείος Χρυσόστομος.
Και ο Κύριος, από αυτούς τούς ταπεινούς ανθρώπους, συγκροτεί το πρώτο Του πνευματικό επιτελείο. Αυτούς επιλέγει ως αμέσους πρώτους Του συνεργάτες.
Αργότερα, αυτοί οι κουρασμένοι και ηλιοκαμμένοι ψαράδες τής Γεννησαρέτ, θα γίνουν οι ασάλευτες βάσεις τής Εκκλησίας μας, οι ακλόνητοι πύργοι τής εξαγγελίας των ευαγγελικών θείων μηνυμάτων.
Και με την ιεραποστολική τους φλόγα, με τα θαύματά τους και με το μαρτυρικό τους επίγειο τέλος, θα παραμείνουν αθάνατοι. Οι δώδεκα ψαράδες τής Γαλιλαίας υπήρξαν πολύ ευτυχείς. Γιατί ένιωσαν μια ανέκφραστη και ασύγκριτη πνευματική χαρά. Αν ήταν αλιείς μαργαριταριών, θα γέμιζαν θησαυροφυλάκια με μαργαριτάρια. Όμως εδέχθηκαν να γίνουν ψαράδες ανθρώπων και γέμισαν τον Παράδεισο με ψυχές.
Με κάθε νέα ψυχή που έφερναν στον Χριστό, κατέβαζαν ένα νέο ουρανό στην γή! Έτσι άφησαν στην ανθρωπότητα έναν ανεκτίμητο θησαυρό, το Ευαγγέλιο, που είναι ο αληθινός θησαυρός μας.
Η πνευματική τους αξία και λάμψη έφθασε στον ουρανό και στην αιωνιότητα. Έγιναν οι μεγαλύτεροι ευεργέτες τής οικουμένης, μετά Τον Πρώτο Ευεργέτη Ιησού Χριστό. Και ψάλλει η Εκκλησία μας: «Τιμῶ Θεόπτας δώδεκα Χριστοῦ φίλους, ἥρωας ἄνδρας…». Έτσι γράφει ο Συναξαριστής για τούς Δώδεκα Αποστόλους την 30ή τού μηνός αυτού.
Οι Δώδεκα Απόστολοι με την δύναμη που τούς όπλισε το Άγιο Πνεύμα την ημέρα τής Πεντηκοστής, αναδείχθηκαν στον κόσμο πραγματικά «ἥρωες ἄνδρες». Και τιμώνται και θα τιμώνται από Αγγέλους και ανθρώπους στον ουρανό και στη γή. Και η αγία μας Εκκλησία από το ιεραποστολικό τους έργο είναι και ονομάζεται «Αποστολική» αφού ιδρύθηκε από Τον Θείο της Δομήτορα Κύριό μας Ιησού Χριστό, στα θεμέλια τής αποστολικής διδαχής.
Επίσης: Η κλήση τού πρώτου αυτού κύκλου των Μαθητών από την απλή αλλά και ευλογημένη τάξη των ταπεινών ψαράδων, μάς λέει, ότι ο Θεός δεν κάνει διακρίσεις στις επιλογές Του. Αλλά μάς βλέπει όλους το ίδιο, φθάνει να διαθέτουμε ψυχές αγνές και πρόθυμες για να Τον ακολουθούμε. Αυτό σημαίνει, ότι όλοι μας, αν θέλουμε, μπορούμε να Τον ακολουθήσουμε. Όχι μόνο στο παρόν, αλλά και αιώνια.
Επί πλέον, αυτή η επιλογή Τού Κυρίου μας που κάνει στις δύο δυάδες των δύο αδελφών, μάς δίνει και το αιώνιο μήνυμα τής αγάπης, που είναι το Άλφα και το Ωμέγα τού Ιερού Ευαγγελίου. Δηλαδή: Το ότι όλοι μας, ως Χριστιανοί, στις ευλογημένες εργασίες μας, χρειάζεται να έχουμε μεταξύ μας αγάπη. Αγάπη αδελφική. Η αγάπη ενώνει.
Ο σύνδεσμος της αγάπης με τον οποίο ήταν άρρηκτα συνδεδεμένοι οι πανεύφημοι και Θεοκήρυκες Απόστολοι μεταξύ τους, αλλά και με τον Θείο τους Διδάσκαλο, ας είναι το κύριο μέλημά μας, αν θέλουμε και εμείς να ακολουθούμε Τον Κύριο.
Η αγάπη είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των Μαθητών Τού Χριστού. Ο Ίδιος μάς διαβεβαιώνει: «Με αυτό θα μάθουν και θα πεισθούν όλοι ότι είστε μαθηταί μου, εάν έχετε αγάπη μεταξύ μας» (Ιωάννου, ΙΓ΄, 35).
Οι ευχές και οι πρεσβείες των Αγίων Αποστόλων των οποίων την πάνσεπτη μνήμη τιμά η Εκκλησία μας αυτές τις ημέρες, ας είναι μαζί μας ας φωτίζουν την πορεία της ζωής μας!
π. Α.Μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου