3 Οκτωβρίου 2021 – Κυριακή Β΄Λουκά (Λουκ. στ΄31-36 )
«καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως».
Η σημερινή Ευαγγελική Περικοπή είναι ένα απόσπασμα από την επί του Όρους Ομιλία του Κυρίου, όπου ο Χριστός παραδίδει στους μαθητές του τον τέλειο νόμο της Καινής Διαθήκης. Συγκεφαλαιώνει μέσα σε λίγες λέξεις το πνεύμα του νέου νόμου του λέγοντας∙ «Όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, έτσι να τους συμπεριφέρεστε κι εσείς». Και εξηγεί την τόσο περιεκτική αυτή εντολή του. Εάν αγαπάτε μόνον εκείνους που σας αγαπούν, ποια αμοιβή σας ανήκει από τον Θεό; Καμία. Διότι και οι αμαρτωλοί το ίδιο κάνουν. Και εάν κάνετε το καλό σ’ εκείνους πού σας ευεργετούν, ποια ανταμοιβή μπορεί να έχετε από τον Θεό; Καμία. Διότι και οι αμαρτωλοί έτσι ενεργούν. Και εάν δανείζετε σ’ εκείνους από τους οποίους ελπίζετε να πάρετε πίσω τα δανεικά, ποια ανταπόδοση από τον Θεό σας ανήκει; Καμία. Διότι και οι αμαρτωλοί δανείζουν σε άλλους αμαρτωλούς για να πάρουν πίσω ολόκληρο το ποσό που δάνεισαν ή και σε καιρό ανάγκης να πάρουν κι αυτοί ίσα δάνεια. Εσείς όμως, να αγαπάτε τους εχθρούς σας και να τους ευεργετείτε και να τους δανείζετε, χωρίς να περιμένετε καμία ανταπόδοση από αυτούς.
Ο Κύριος ανοίγει ενώπιον μας ένα φωτεινό δρόμο. Μας παρουσιάζει ένα τρόπο συμπεριφοράς ασυγκρίτως ανώτερο, εξαιρετικά ευγενή και μεγαλόκαρδο, τέλειο και θείο. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι η αγάπη και όχι ο υπολογισμός. Οι άνευ αξιώσεων πράξεις αγάπης, η χωρίς απαίτηση ανταπόδοση καλοσύνης, η άσβεστη προθυμία να κάνουμε με αγάπη το καλό, όχι μόνο στο στενό κύκλο των ανθρώπων που μας εξυπηρέτησαν, αλλά προς όλους ανεξαιρέτως · προς εκείνους που δεν μας έκαναν ποτέ κανένα καλό, ούτε και θα είναι σε θέση να μας ανταποδώσουν το καλό στο μέλλον. Κάτι ακόμα υψηλότερο · η αγάπη μας πρέπει να περιλαμβάνει και αυτούς ακόμη τους εχθρούς μας · ανθρώπους οι οποίοι μας έκαναν κακό και έχουν τη διάθεση και στο μέλλον, αν τους δοθεί η ευκαιρία, πάλι να μας βλάψουν.
Ο Κύριος μάς καλεί να φτάσουμε στην τελειότητα, να αγαπάμε και να συγχωρούμε τους εχθρούς μας. Κάθε άνθρωπος λογικός όχι μόνο δε θα αγαπήσει τον εχθρό του, αλλά θα προσπαθήσει να αμυνθεί ή ακόμα και να του επιτεθεί, όχι να τον αγαπήσει. Ο Κύριος όμως μας καλεί να φτάσουμε στο ύψος της αγιότητας.
Οι άγιοι της Εκκλησίας μας, έτρεφαν τόση αγάπη για το συνάνθρωπό τους, ώστε μαρτύρησαν για αυτούς και αγάπησαν ακόμα και τους διώκτες τους με όλη τους την καρδιά. Την ίδια υπέρτατη αγάπη έδειξε ο Κύριός μας, ο οποίος σταυρώθηκε για όλο τον κόσμο, ακόμη και για τους εχθρούς του, συγχωρώντας μάλιστα και αυτούς που Τον σταύρωσαν.
Ο όσιος Ισαάκ ο Σύρος έλεγε : «Ας καταδιώκεσαι, εσύ μην καταδιώξεις˙ ας σταυρώνεσαι, εσύ μη σταυρώσεις˙ ας αδικείσαι, εσύ μην αδικήσεις˙ ας συκοφαντείσαι, εσύ μη συκοφαντήσεις, γίνε καλοσυνάτος και όχι αυστηρός στο κακό. Μη μισήσεις τον αμαρτωλό. Όλοι είμαστε υπεύθυνοι … Αγάπα τους αμαρτωλούς, μίσησε όμως τα έργα τους και μην τους περιφρονείς για τα ελαττώματα τους, μήπως κάποτε και συ πειραχθείς όπως εκείνοι τώρα. Θυμήσου ότι και συ είσαι κοινωνός της γήινης φύσεως και να ευεργετείς όλους».
Αν η κοινωνία μας εφάρμοζε αυτό τον Χρυσό κανόνα συμπεριφοράς,που μας παρέδωσε ο Χριστός, αν οι άνθρωποι ρύθμιζαν τη συμπεριφορά τους με κριτήριο τα λόγια του Κυρίου, αν είχαν ως υπόδειγμα τους τον Θεό, αρμονική, ειρηνική, χαρούμενη θα ήταν η ζωή τους στη γη.
Αυτή η ανιδιοτελής αγάπη δεν μπορεί να αποκτηθεί από μόνη της αλλά είναι καρπός της χάριτος του Θεού και της δικής μας προσπάθειας μέσω της προσευχής.
Πρωτ. Θεόδωρος Στυλιανού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου