ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

“ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ”

Κυριακή 6η Ιανουαρίου 2019

Τα Άγια Θεοφάνεια

(Τίτον, Β΄ 11-14 – Γ΄ 4 -7)

«Ἐπεφάνη ἡ χάρις τοῦ Θεοῦ, ἡ σωτήριος πᾶσιν ἄνθρώποις…»

Ύστερα από την καθιέρωση της εορτής τού αγίου Πάσχα, οι θείοι Πατέρες τής Εκκλησίας μας όρισαν ως πρώτη ακίνητη εορτή και σπουδαιότερη, την εορτή των Θεοφανείων, που η Χάρη τού Θεού μάς αξιώνει και πάλι να γιορτάσουμε.

            Ως γνωστό, η εορτή αυτή μάς φέρνει στην σκέψη την Βάπτιση τού Αρχηγού τής πίστεώς μας και Λυτρωτή μας Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό, από τον τίμιο Πρόδρομο. Τότε, που «ἡ τῆς Τριάδος ἑφανερώθη προσκύνησις», καθώς, πανηγυρικότατα ψάλλει και ο ιερός υμνογράφος.


            Αυτή η Θεοφάνεια, δηλαδή η φανέρωση τής Τριαδικής Θεότητας ανήκει στο μυστήριο τής θείας οικονομίας, που όλες τις προηγούμενες γιορτές τού αγίου Δωδεκαημέρου γιορτάσαμε, αλλά και σήμερα γιορτάζουμε και ποτέ δεν θα πρέπει να ξεχνούμε.

            Και ο σημερινός ιερός αποστολικός λόγος είναι σχετικός, αφού μάς σιασαλπίζει αυτό το ύψιστο γεγονός – μήνυμα, με την περιεκτική, αλλά και σαφέστατη διακήρυξη:

«Ἐπεφάνη ἡ χάρις τοῦ Θεοῦ, ἡ σωτήριος πᾶσιν ἀνθρώποις…»

            Δηλαδή: Ήλθε φάνηκε και χαρίσθηκε σε όλο το ανθρώπινο γένος η χάρη τού Θεού» και πρέπει να πούμε, ότι από αυτό ακριβώς το Παύλειο χωρίο, η σημερινή εορτή ονομάζεται και «Επιφάνεια».

            Χάρη τού Θεού είναι η δωρεά τού Θεού, που κορυφώθηκε στην εμφάνιση στη γη τού Θεανθρώπου Κυρίου μας και στο απολυταρχικό Του έργο.

            Είναι η συνεχόμενη εκείνη υπερδύναμη, που μάς χαρίζει και μάς εξασφαλίζει την σωτηρία, σε υπερσύγχρονες, αιώνιες διαστάσεις. Είναι ο αδιάσπαστος εκείνος συνδετικός κρίκος, που μάς ενώνει με τον Τριαδικό Θεό.

            Με την Θεία Χάρη γίνεται η εσωτερική μας ανακαίνιση, ο αγιασμός μας. Η Θεία Χάρη σκεπάζει, δυναμώνει, φέρνει την κάθαρση των ψυχών. Η Χάρη τού Θεού κατά τον ιερό Χρυσόστομο συγχωρεί και δικαιώνει, ενισχύει το αυτεξούσιο μας, σώζει και είναι αδαπάνητη.

            Η Χάρη τού Θεού προσφέρεται σε όλους τούς πιστούς ανεξαίρετα, χωρίς κανένα εξαναγκασμό. Αρκεί να διαθέτουμε πίστη και να έχουμε ανοιχτές τις πόρτες των ψυχών μας, ώστε να δεχθούν και να δέχονται το ανεκτίμητο δώρο τής σωτηρίας μας.

            Δεν είναι τυχαίο, το ότι η σημερινή ολόφωτη γιορτή ονομάζεται και «γιορτή των φώτων».

            Γιατί, εκτός των άλλων λόγων, κυρίως, αποβλέπει και στον προσωπικό μας πνευματικό φωτισμό, στον αγώνα που κάνομε στην πνευματική μας πορεία. Και όπως λέει ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος, «όταν έλθει η Θεία Χάρη στην ψυχή τού πιστού, τον κάνει να γίνεται όλος φως…».

«Ἐπεφάνη ἡ Χάρις τοῦ Θεοῦ….»

Γιατί; Για να αλλάξουμε και να αλλάζουμε εμείς πνευματικά προς το καλύτερο, καθώς επισημαίνει και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος.

            Τα Άγια Θεοφανικά και κοσμοσωτήρια γεγονότα που μάς προβάλλει η Εκκλησίας μας, σκοπό έχουν να μάς κινητοποιούν πνευματικά. Έτσι ώστε αξιοποιώντας σε καθημερινή βάση τα μέσα πού πλουσιοπάροχα μάς παρέχει, να μένουμε και να παραμένουμε ενωμένοι με την Θεία Χάρη.

            Και η σημερινή πολύ μεγάλη δεσποτική εορτή μάς παρουσιάζει την προσέγγιση που έκανε και κάνει ο Θεός στον άνθρωπο, αλλά ταυτόχρονα και την αναγκαιότητα τής προσέγγισης και ένωσης που χρειάζεται να έχει ο πιστός άνθρωπος με τον Θεό, αν θέλει να ζήσει αιώνιας στην θεία δόξα.

            Πριν κλείσουμε την σημερινή μας αδύναμη ομιλία, θα παραθέσουμε στην αγάπη σας τις προτροπές τού Ιερού Χρυσοστόμου, ο οποίος, ερμηνεύοντας το σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα, μεταξύ των άλλων, μάς λέει και τα εξής:

 «… Αν στην παρούσα ζωή είναι γνώρισμα των ανοήτων ανθρώπων το να μη προβλέπουν τα μελλοντικά, πολύ περισσότερο θα συμβεί αυτό στην μέλλουσα ζωή την στιγμή που ακούμε τώρα πολλούς να μάς συμβουλεύουν και να λένε αυτά που πρέπει και αυτά που δεν πρέπει να κάνουμε. Ας είμαστε λοιπόν κυριευμένοι από την ελπίδα αυτή, ας παρακαλούμε για όλα το Θεό, ώστε να μάς βοηθήσει…! Ας κατανοήσουμε λοιπόν πόση Χάρη εφανέρωσε για μας ο Θεός και ας δείξουμε και εμείς τόσο ενδιαφέρον…»

            Μακάρι, η ανερμήνευτη και χωρίς όρια αγάπη του Τριαδικού Θεού και η Χάρη η «σωτήριος πᾶσιν ἀνθρώποις», να μάς καθοδηγεί στην πορεία τής ζωής μας και μάλιστα τώρα, που ξεκινούμε και πάλι μια νέα χρονιά.

            Έτσι θα πραγματώσουμε τον σκοπό για τον οποίο ήλθαμε στον κόσμο αυτό. Την πορεία της σωτηρίας, την πορεία τής χαράς τής αληθινής, ας ακολουθούμε πάντοτε, Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου