ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Κυριακή μετά τα Φώτα
(Κατά Ματθαίον Κεφ. 4, χωρία 12 έως 17)
κήρυγμα επί του Ευαγγελίου
του Ιωάννη Δήμου
Θεολόγου - Φιλολόγου

Ο άνθρωπος είναι πλασμένος να περπατεί στο φως της ημέρας και όχι στο σκοτάδι της νύχτας. Εκτός όμως του φυσικού φωτός και σκότους υπάρχει και το ηθικό φως και σκότος τα οποία ασκούν επίδραση στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου. Έτσι όπως έχουμε τη φυσική πραγματικότητα έχουμε και την ηθική πραγματικότητα, μέσα στην οποία ζει και κινείται ολόκληρη η ανθρωπότητα. Και όπως την πηγή του φυσικού φωτός την αποτελεί ο ήλιος έτσι και την πηγή του ηθικού φωτός την αποτελεί ο ήλιος της δικαιοσύνης ο Χριστός, ο οποίος φωτίζει πάντα άνθρωπο ερχόμενον εις τον κόσμον.
Προ Χριστού η ανθρωπότητα βρισκόταν μέσα στο ηθικό σκότος της άγνοιας και της πλάνης, γιατί είχε χάσει το δρόμο της αλήθειας και τον πνευματικό προσανατολισμό και δεν γνώριζε που βαδίζει. Ο άρχων του σκότους, ο διάβολος είχε στην εξουσία του τους λαούς και τα βασίλεια της γης και τα οδηγούσε όπως αυτός ήθελε.
Όταν όμως ήλθε το πλήρωμα του χρόνου φάνηκε μέσα στους ανθρώπους το αληθινό φως της γνώσεως στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, ο οποίος κατήλθε από τους ουρανούς για τη σωτηρία των ανθρώπων. Ήλθε για να διαλύσει τα έργα του διαβόλου και να ξηλώσει το κράτος του πονηρού, να φωτίσει τους ανθρώπους και να τους μεταφέρει από το σκοτάδι στο φως. Η πρώτη φάση του αγώνα δόθηκε στην έρημο με τους τρεις πειρασμούς που υπέβαλε ο διάβολος στο Χριστό με αποτέλεσμα ο πονηρός να νικηθεί κατά κράτος, αφού δεν κατόρθωσε να εξαπατήσει το Θεάνθρωπο.
Τις πρώτες ακτίνες του ηλίου της δικαιοσύνης, δηλαδή την εναρκτήριο διδασκαλία Του άκουσε η χώρα Ζαβουλών και Νεφθαλείμ που βρισκόταν στο σκότος της πλάνης και της άγνοιας. Ο Χριστός είπε ότι εγώ φως ελήλυθα εις τον κόσμον, ίνα πας ο πιστεύων εις εμέ εν της σκοτία μη μένει. Έτσι περιερχόταν τις περιφέρειες της Παλαιστίνης φωτίζοντας τους εν σκότει και κηρύττοντας αιχμαλώτοις άφεσιν και τυφλοίς ανάβλεψιν.
Το μέτωπο μεταξύ φωτός και σκότους διευρύνετο και έπαιρνε παγκόσμιες διαστάσεις. Και τούτο, γιατί έπρεπε να δουν το φως όλοι οι λαοί της γης. Γι' αυτό ο Κύριος έστειλε τους μαθητές Του στα πέρατα της γης, αφού προηγουμένως τους φώτισε με τις πύρινες γλώσσες του Αγίου Πνεύματος, για να ανοίξουν τα μάτια της ψυχής των λαών και να επιστρέψουν από το σκοτάδι στο φως και από την εξουσία του σατανά στην υποταγή του Θεού.
Οι απόστολοι με τους συνεργάτες του καθώς και οι διάδοχοι τους ιεραπόστολοι, συνεπείς στην αποστολή τους εκήρυξαν το ευαγγέλιο στα πέρατα της οικουμένης και εδίδαξαν τους ανθρώπους να περιπατούν ως τέκνα φωτός, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Με τον τρόπο αυτό η Εκκλησία του Χριστού εξαπλώθηκε και έχει στόχο να περιλάβει όλους τους λαούς της γης, γι' αυτό ονομάζεται καθολική.
Δυστυχώς όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι ακόμη προτιμούν το σκότος από το φως του Χριστού. Έτσι βλέπουμε ακόμη πολλοί να ονομάζονται άθεοι ή ακόμη και οπαδοί του σατανά. Στώμεν λοιπόν καλώς στώμεν μετά φόβου, γιατί μόνο με τη βοήθεια του Θεού μπορούμε να νικήσουμε το σατανά. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου