ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΚΥΡΙΑΚΗ Ι' ΛΟΥΚΑ

3 Δεκεμβρίου 2011

Στο σημερινό Ευαγγελικό, βλέπουμε τον Κύριο μας να τελεί με την ανθρώπινη φύση του, τα θρησκευτικά και τα πνευματικά του καθήκοντα, όπως μας περιγράφει και ο Ευαγγελιστής Λουκάς.  Τον συναντούμε στην συναγωγή, πριν τελεσθεί κατά το εβραϊκό τυπικό θυσία στον Θεό-Πατέρα, να διδάσκει, δηλαδή να έχει διαβαστεί κάποιο χωρίο από την πεντάτευχο και ο ίδιος να στέκεται στο μέσον να κηρύττει, ερμηνεύοντας το χωρίο.
Ξαφνικά, χωρίς να έχει τελειώσει το κήρυγμα του, εμφανίζεται μια γυναίκα, σκυμμένη, η οποία είχε ακάθαρτο πνεύμα μέσα της δεκαοχτώ ολόκληρα χρόνια. Δεν πήγε στην συναγωγή τυχαία, διότι ενώ για δεκαοχτώ χρόνια την ταλαιπωρούσε το δαιμόνιο, θα μπορούσε να είχε πάει κάπου αλλού, σε οποιοδήποτε μάγο ή ιατρό της εποχής εκείνης. Αλλά ο Πατήρ ο ουράνιος εν Αγίω Πνεύματι, εκείνος που τα ασθενή θεραπεύει, την ωθεί με την δύναμη και την εξουσία που έχει, την ωθεί εκεί που βρίσκεται ο Υιός Του, διότι είναι ο μόνος επί της γης εκείνη την χρονική στιγμή που μπορεί να την θεραπεύσει.
Πράγματι, χωρίς η γυναίκα αυτή να πει τίποτα, ή κάποιος άλλος ή άλλοι να την παρουσιάσουν και να ζητήσουν βοήθεια γι αυτήν, ο Κύριος μας την βλέπει, σταματάει το κήρυγμα του, και μας λέει ο Λουκάς : ‘’ Προσεφώνησε και είπεν αυτή . Γύναι, απολέλυσαι της ασθενείας σου ‘’ . Δεν σταματά μόνον εκεί, αλλά: ‘’ επέθηκεν αυτή τας χείρας ‘’, και αμέσως εκείνη που ήταν σκυμμένη,  ‘’ ανωρθώθη ‘’ και δόξαζε τον Θεό-Πατέρα γι αυτήν την ευεργεσία που της εδόθη.
Σε αυτό εδώ το σημείο αν ανατρέξουμε στους πατέρες της εκκλησίας και συγκεκριμένα στον Άγιο Ιουστίνο τον μάρτυρα και φιλόσοφο, όπου ομιλεί για τον σπερματικό λόγο, που τον εμφυτεύει ο Θεός στον άνθρωπο μέσα του από  την στιγμή της γεννήσεως του, αυτήν την τάση του προς το θείο, το υπερφυσικό, έστω και την στιγμή της αρρώστιας, της απελπισίας, όπως αυτή η γυναίκα που παρόλο το ακάθαρτο πνεύμα την είχε καταστήσει ασθενή σωματικά και ψυχικά, μόλις μέσα της ένοιωσε την ροπή, την τάση, και την ελπίδα ότι ο Θεός είναι ο μόνος που μπορεί να την βοηθήσει, ο Θεός ακούοντας αυτήν την εσωτερική προσευχή της την οδηγεί προς την λύτρωση. Πώς ; Δια του ‘’ Μυστηρίου ‘’ που εξελίχθηκε.
Ποιο ήταν αυτό ;    Ο Κύριος μας γνωρίζοντας με την θεϊκή φύση Του πλέον, την κατάσταση αυτής της γυναίκας, έβαλε τα χέρια του επάνω της ως ιατρός των ψυχών και των σωμάτων που είναι. Τα στοιχεία εκείνα που απαρτίζουν το μυστήριο είναι : η εκούσια προσαγωγή της γυναίκας στον Χριστό  της οποίας η κατάσταση φανέρωνε το τι ακριβώς συμβαίνει χωρίς να χρειαστεί να ομολογήσει και το δεύτερο στοιχείο είναι η προσφώνηση από τον Κύριο μεν αλλά και η επίθεση των χειρών Του δίδοντας κατ’ αρχήν άφεσην αμαρτιών, αφού για να την έχει κυριέψει το ακάθαρτο πνεύμα, θα έπρεπε η ζωή της πριν να ήταν βουτηγμένη στην αμαρτία και στην βλασφημία, αφετέρου δε της έδιδε και την ίαση της σωματικής της ασθένειας που είχε προέλθει από την ταλαιπωρία του πονηρού στο σώμα της.
Αγαπητοί μου, πόσοι άνθρωποι σήμερα υποφέρουν από σωματικές αλλά και από ψυχικές ασθένειες, είτε χρόνιες, είτε όχι. Λογικό είναι και ανθρώπινο όποιος βρεθεί σε τέτοια κατάσταση να ανατρέξει στους ιατρούς και στα νοσοκομεία και ορθώς θα πράξει.
Το θέμα είναι όμως να μην αποθέσει όλες του τις ελπίδες μόνον εκεί και να πιστέψει ότι μόνον ο ιατρός είναι αυτός που θα  τον βοηθήσει να ξεπεράσει την ασθένεια του, διότι είναι λάθος. Έχουμε συναντήσει σε πολλές αγιογραφικές και πατερικές περικοπές, ανθρώπους που ήταν ασθενείς χρόνια, εκ γεννετης, με δαιμονική κατάσταση, που τελικά βρήκαν την λύση και λύτρωση τους στον Χριστό.   Πώς ;   Δια των μυστηρίων τότε  και σήμερα.
Ο Κύριος μας μετά την Ανάληψη του  δεν μας άφησε ορφανούς, διότι ίδρυσε και επίσημα πλέον την στρατευομέμη Εκκλησία. Σε εκείνην τώρα πια αποθέτουμε τις ελπίδες μας, από εκείνην λαμβάνουμε όλα τα ουράνια χαρίσματα και με εκείνην κοινωνούμε, επικοινωνούμε με τον αληθινό Θεό μέσα από τα μυστήρια. Άρα δεν αρκεί να ανατρέξουμε σε κάποιον ιατρό μόνον, παράλληλα  να ανατρέξουμε και στην Χάρη του αληθινού Θεού με πίστη και ελπίδα σε Αυτόν.
Αγαπητοί μου, η σημερινή γυναίκα του Ευαγγελίου να γίνει παράδειγμα για όλους εμάς, που έχουμε χρέος ως αληθινά παιδιά του Χριστού και της Εκκλησίας να ωθούμε του γύρω μας, και μάλιστα εάν υπάρχει περίπτωση ασθενείας, στον Χριστό και στην Εκκλησία και να μην γινόμαστε όπως αρχηγός της συναγωγής, κατήγοροι προς της θεϊκή επέμβαση, επικαλούμενοι δήθεν νόμους και άλλες δικαιολογίες, διότι ο Κύριος μας θα μας αποκαλέσει ‘’ ψεύτες ‘’ όπως αποκάλεσε και προεστό της συναγωγής, και θα είναι αλήθεια.
Αγαπητοί μου, σε λίγες μέρες θα εορτάσουμε τον ερχομό του Κυρίου ως βρέφος,         στην γη, εδώ στην ζωή μας. Για ακόμα άλλη μια φορά θα γεννηθεί η ελπίδα και το μήνυμα της σωτηρίας των ανθρώπων σε εποχές δύσκολες, φρικτές και ανυπόφορες για τον πλανήτη μας. Σε λίγες μέρες θα βιώσουμε αυτό που ο Ιερός Χρυσόστομος το χαρακτηρίζει ‘’ Μητρόπολη των Εορτών ‘’ και οι Πατέρες της Εκκλησίας ‘’ Επιφάνεια Θεού ‘’ αφού από Υιός του Θεού θα γίνει και Υιός του ανθρώπου. Ας μην φερθούμε όπως ο αρχηγός της συναγωγής με περιφρόνηση και αντιπάθεια, αλλά με όπως αυτή η γυναίκα με πίστη και ελπίδα στον αληθινό Θεό.
ΑΜΗΝ  ΠΡΕΣΒΥΤΈΡΟΥ ΝΙΚΟΛΆΟΥ ΚΌΝΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου