ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

 ΚΥΡΙΑΚΗ Θ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ – ΑΓΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝ ΠΑΦΩ

Απόστολος: Α΄ Κορ. γ΄ 9 - 17

Ευαγγέλιον: Ματθ. ιδ΄ 22 - 34

25 Αυγούστου 2024

Εορτάζει η Εκκλησία μας σήμερα την αγία Κωνσταντία που έζησε στην Πάφο και υπήρξε μαθήτρια του αγίου Ιλαρίωνος του Μεγάλου. Η αγία Κωνσταντία υπήρξε μία από τους αγίους που βοήθησαν τα μέγιστα στην επικράτηση του Χριστιανισμού στην Κύπρο. Ο Χριστιανισμός στην Κύπρο έφθασε από τα πρώτα χρόνια μετά την Πεντηκοστή και κυρίως με τους αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα το 45/46. Παρόλο όμως που κηρύχθηκε ο Χριστιανισμός και ιδρύθηκαν Εκκλησίες η ειδωλολατρία ήταν πολύ ριζωμένη στο λαό. Όπως έδρασαν οι απόστολοι τον πρώτο αιώνα άλλο τόσο έδρασαν οι όσιοι ασκητές τον τέταρτο αιώνα για να εξαλειφθεί η λατρεία των ειδώλων και των δαιμόνων μέσε σε αυτά. Ο άγιος Ιλαρίωνας με τους μαθητές του κυρίως τον άγιο Επιφάνιο επίσκοπο Κωνσταντίας και την αγία Κωνσταντία ο Χριστιανισμός επικρατεί τελικά στο νησί. Θα αναφερθούμε σήμερα χάρη στην εορτή της αγίας Κωνσταντίας στις αρετές της ενώ περισσότερα για τον βίο της μπορεί ο καθένας να ανατρέξει στην πρόσφατα έκδοση του βιβλίου μας για την αγία.

 Την αγία Κωνσταντία την χαρακτήριζαν πολλές αρετές, μεταξύ αυτών οι αρετές της ταπείνωσης και της υπακοής σε ένα έμπειρο πνευματικό πατέρα τον άγιο Ιλαρίωνα. Παρόλο που η αγία ήταν πλούσια και είχε και εξέχουσα θέση στην κοινωνία αλλά και από όλους έτρεφε ιδιαίτερο σεβασμό αυτά δεν την έφεραν να έχει εγωισμό μέσα της και υπεροψία. Ο εγωισμός βέβαια είναι ένα δαιμονικό πάθος το οποίο καταβάλλει λίγο πολύ όλους πλούσιους και φτωχούς, εγγράμματους και αγράμματους με θέσεις στην κοινωνία και χωρίς. 

Ο άνθρωπος θα πρέπει να καταπολεμήσει το πάθος του εγωισμού με την πνευματική ζωή, το να μάθει κάθε μέρα να εξετάζει τον εαυτό του και να συνειδητοποιεί τα αμαρτήματά του και να μετανοεί είναι το πρώτο βήμα. 

Όταν εφόσον αντιλήφθεί τα λάθη – αμαρτήματα που μπορεί να είναι πράξεις, λόγια ή ακόμα και λογισμοί και ταπεινώνεται και πηγαίνει σε ένα πνευματικό και εξομολογείται τότε επιτυγχάνει την άφεση των αμαρτιών. Συνήθως μας αρέσει στις συναναστροφές μας με τους ανθρώπους μας αρέσει να λέμε τα κατορθώματά μας, τις επιτυχίες μας αυτό όμως κρύβει εγωισμό μέσα μας και δεν μας βοηθά. Το να πάμε σε έναν ο οποίος είναι πνευματικός ιερέας και του πούμε όλα τα αρνητικά μας που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα το κάναμε, τότε ταπεινωνόμαστε και η ταπείνωση είναι ενώπιον του Θεού. Θεέ μου έκανα λάθη ζητάω συγχώρεση και αγωνίζομαι να μην επαναλάβω τα ίδια αμαρτήματα. Αν τυχών λόγω αδυναμίας λόγω της συνεργίας του διαβόλου επαναλάβω κάποια από τα αμαρτήματά μου ξανά πηγαίνω για εξομολόγηση και τότε ταπεινώνομαι αλλά συνάμα συγχωρούνται οι αμαρτίες μου. Γίνεται η άφεση των αμαρτιών και με το να επιτευχθεί άφεση τον αμαρτιών και εφόσον στη συνέχεια ακολουθεί και η μυστηριακή ζωή, κοινωνούμε Σώματος και Αίματος του Χριστού τότε ο νους μας φωτίζεται και μπορούμε να αγωνιστούμε περισσότερο για να επιτύχουμε την κάθαρση από τα πάθη, να επιτύχουμε την υπακοή και την ταπείνωση ενώπιον του Θεού. Η αγία Κωνσταντία όταν ο άγιος Ιλαρίωνας ήρθε στην Πάφο, έτρεξε αμέσως στον ασκητή αυτό, τον καλύτερο πνευματικό που μπορούσε να βρει. Κοντά στον άγιο Ιλαρίωνα έμαθε την υπακοή και την ταπείνωση αλλά και την κάθαρση της ψυχής από κάθε ίχνος αμαρτίας. Μια πλούσια, ευγενής κυρία της πόλεως και από πάντων τιμωμένη κατάφερε να γίνει μεγάλη αγία. Μακάρι οι άρχοντές του τόπου μας σήμερα αλλά και όλος ο κόσμος να την μιμηθούμε.

 Την αγία Κωνσταντία την χαρακτήριζε επίσης η αγάπη της για τον συνάνθρωπό της ως ελεήμων. Παρόλο που ο Κύριος είπε ότι «δυσκόλως οἱ τὰ χρήματα ἔχοντες εἰσελεύσονται εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ» παρόλα αυτά βλέπουμε και πλουσίους να γίνονται άγιοι όπως και η αγία Κωνσταντία που εορτάζουμε σήμερα. Πράγματι τα χρήματα είναι φοβερός πειρασμός για όποιον τα έχει. Εύκολα ο έχων χρήματα ξεχνά τον Θεό γιατί έχει εμπιστοσύνη στα χρήματά του ότι μπορεί να κάνει τα πάντα με αυτά. Εύκολα ο έχω χρήματα ξεχνά τον Θεό και ακόμα και την ώρα του θανάτου του και προστρέχει στην αμαρτία. Εύκολα ο έχων χρήματα ξεχνά αυτόν που πεινά, που διψά, που δεν έχει να φορέσει κάτι, που είναι άρρωστος, παραμερισμένος και περιφρονημένος. Στην αγία Κωνσταντία όμως αυτό δεν συνέβη γιατί πρώτα είχε καλό πνευματικό πατέρα τον άγιο Ιλαρίωνα που την καθοδηγούσε και προσευχόταν γι’ αυτήν. Η αγία Κωνσταντία από την θέση της βοηθούσε ως ελεήμων όσους είχαν ανάγκη υλική ή συμπαράστασης. Η αγάπη προς τον Θεό εκδηλώνεται και με την αγάπη προς τον πλησίον το να βοηθούμε κάποιον όταν έχει ανάγκη. Η αγία Κωνσταντία πέραν από της υλικής τροφής και της συμπαράστασης βοήθησε τα μέγιστα πολλούς ανθρώπους να βρουν τον δρόμο τους προς τον αληθινό Θεό. Μέσα από το παράδειγμά της και την αγία ζωή της αλλά και μέσα από τον πνευματικό λόγο της προς όλους να προστρέξουν στο αληθινό φως ως διακόνισσα βοηθούσε να βαπτιστούν πολλοί και να γίνουν Χριστιανοί. Η βοήθεια στο να επιστρέψει κανείς από την αμαρτία και την πλάνη στον αληθινό Θεό είναι η μεγαλύτερη μορφή ελεημοσύνης που γνωρίζουμε. Μακάρι σήμερα να φωτίζει ο Θεός να έχουμε τέτοιους άρχοντες να βγάλουνε τον τόπο μας από την υποδούλωση της πατρίδας μας στον κατακτητή αλλά και σε πολλές αιρέσεις και να μας βοηθήσουν να έρθουμε στο φως του Χριστού.

Έχουμε μεγάλη ευλογία αλλά και ευθύνη εμείς στην Πάφο που από εδώ ξεκίνησε η αρχή των αποστόλων με τον Ρωμαίο Ανθίπατο που έγινε ο πρώτος επίσημα Χριστιανός στο νησί και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εδώ επίσης στην Πάφο άρχισε ο μοναχισμός και η οριστική εδραίωση του Χριστιανισμού στο νησί χάρη στους αγίους Ιλαρίωνα, Επιφάνιο και Κωνσταντία. Η αγία Κωνσταντία να βοηθήσει όλους μας να πορευόμαστε στο φως και να βοηθήσουμε και άλλους.

† Ο Πάφου Τυχικός

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου