ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

Κυριακή Ζ' Λουκά

( Λουκά 8, 41-56)

6 Νοεμβρίου 2016

Στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή ο Άγιος Ευαγγελιστής Λουκάς μας αναφέρει δυο θαύματα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, το ένα είναι η θεραπεία μιας αιμορροούσης γυναικός και το δεύτερο ακόμη πιο καταπληκτικό η ανάσταση της θυγατέρας του Ιάειρου.

Η ασθενούσα γυναίκα και ο άρχοντας της συναγωγής Ιάειρος προσεγγίζουν το Χριστό, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο:


Η αιμορροούσα δεν τολμά καν να ζητήσει από τον Κύριο να τη θεραπεύσει, απλά Τον πλησιάζει σιωπηλά, αγγίζει την άκρη των ιματίων Του, και το θαύμα γίνεται. Η ασθένεια που την βασάνιζε δώδεκα ολόκληρα χρόνια και που γι αυτήν είχε ξοδέψει όλη της την περιουσία στους γιατρούς για να βρει γιατρειά τώρα μέ ένα μονό άγγιγμα της άκρης του ενδύματος που φορούσε ο Χριστός θεραπεύετε.

Ο αρχισυνάγωγος έρχεται με παρρησία μπροστά στο Χριστό γονατίζει και τον παρακαλεί θερμά να έλθει στο σπίτι του για να θεραπεύσει τη μονάκριβη κόρη του και ο Χριστός έρχεται και ανασταίνει το κορίτσι, που στο μεταξύ είχε πεθάνει.

Τα δύο πρόσωπα της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής, η αιμορροούσα και ο Ιάειρος, έχουν μεταξύ τους μεγάλες διαφορές, ο ένας ήταν άνδρας, η άλλη γυναίκα. Η μία ήταν μια απλή, αγράμματη, ασήμαντη και αφανής χωρική μέσα στο πλήθος, ο δεύτερος ήταν μορφωμένος, επιφανής, άρχοντας της συναγωγής. Όμως έχουν δύο κοινά στοιχεία: διαθέτουν πίστη και τόλμη. Πιστεύουν ότι ο Χριστός μπορεί να παράσχει την ίαση και τολμούν, ο μεν να το ζητήσει με παρρησία μέσα στο πλήθος, η δε να αγγίξει με την σιωπώσα της πίστη τον Κύριο.

Δεν ήταν μικρό πράγμα για έναν αρχισυνάγωγο το να μιλήσει με το Χριστό. Οι Γραμματείς και οι φαρισαίοι είχαν απαγορεύσει στο λαό να Τον πλησιάζει και να ακούει τη διδασκαλία Του. Ο Ιάειρος όχι μόνο τολμά να βρίσκεται ανάμεσα στο πλήθος που ακούει τους λόγους του Κυρίου, αλλά να συζητεί μαζί Του και να Τον παρακαλεί γονατιστός να έλθει στο σπίτι του, γιατί πιστεύει ότι ο μόνος που μπορεί να σώσει το παιδί του είναι ο Χριστός. Η πίστη του λοιπόν υπερνικά τον οποιοδήποτε φόβο, όπως ακριβώς και η πίστη της γυναίκας, που απλά αγγίζει τα ρούχα του Κυρίου Ιησού, προσδοκώντας να λάβει την ίαση.

Την αναγκαιότητα της πίστης προκειμένου να πραγματοποιηθεί το θαύμα, την επισημαίνει και την τονίζει ο ίδιος ο Χριστός. Στην αιμορροούσα λέει: “θυγάτηρ, ἡ πίστις σου σέσωκέ σε” και στον Ιάειρο, που τον ειδοποίησαν ότι η κόρη του πέθανε και να μην ταλαιπωρεί άλλο τον Διδάσκαλο, του απαντά: “μή φοβοῦ, μόνο πίστευσον, καί σωθήσεται”. Τα λόγια αυτά του Χριστού είναι καταλυτικά, όχι μόνο για τον πατέρα του άρρωστου κοριτσιού,της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής αλλά και για τον καθένα από εμας.

Σήμερα ζούμε σε μιά δύσκολη εποχή όπου τα γεγονότα που εξελίσσονται μέσα στην κοινωνία, η βιοπάλη και η καθημερινότητα έχουν γίνει φουρτουνιασμένο πέλαγος που σκεπάζει με τα κύματα του το ανεμοδαρμένο πλοίο της ζωής μας, και συχνά αισθανόμαστε ανίσχυροι, αδύναμοι, νικημένοι, έτοιμοι να καταποντιστούμε. Νιώθουμε ότι δεν έχουμε από πού να κρατηθούμε, πού να στηριχτούμε για να πάρουμε δύναμη, να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες της ζωής. Συχνά μια ασθένεια, μια ανυπέρβλητη δυσκολία, μάς βυθίζει στην απόγνωση και την απελπισία.

Ο Χριστός όμως μας λέγει: “μή φοβοῦ, μόνο πίστευσον, καί σωθήσεται”.

Ο Χριστός, και σήμερα είναι ανάμεσα μας προκειμένου να κάνει το θαύμα στη ζωή μας και σήμερα μάς προσκαλεί να πιστέψουμε, να Τον εμπιστευτούμε, να του δώσουμε χώρο να σταθεί μέσα στην καρδιά μας και η βοήθειά Του θα έλθει.

Τί σημαίνει αγαπητοί μου αδελφοί να πιστέψουμε; Σημαίνει να εμπιστευτούμε την ζωή μας στον Χριστό, για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται τόλμη και απαιτείται υπέρβαση του εγώ μας. Είναι απαραίτητο πρώτα από όλα να συνειδητοποιήσουμε και να παραδεχτούμε ότι δεν είμαστε παντοδύναμοι, πως πέρα από τη δική μας προσπάθεια έχει μεγάλη σημασία η παρουσία του Θεού στη ζωή μας, η προστασία Του και η ευλογία Του……

Αλήθεια τι είναι η πίστη;

Η πίστη δεν είναι συναίσθημα απλό που μας φέρνει και μας περιφέρει απότομα και περιστασιακά σε διάφορες ψυχικές καταστάσεις χαράς, σοβαρότητας, λύπης, θυμού. Πίστη είναι κάτι πολύ δυνατό, θεμελιώδες μέσα στην ψυχή μας που την ορθοτομεί και που καλλιεργείται με την μελέτη του Θείου Λόγου, της Ιερής Παράδοσης, των βίων των Αγίων, με την συμμετοχή στα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Η πίστη με την σειρά της καλλιεργεί τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, της αρετές όπως την αγάπη, την υπομονή, την μακροθυμία, την διάκριση, την ταπείνωση και χαρίζει την πραγματική ελπίδα της αληθινής εν Χριστώ ζωής

Είπαμε αδελφοί μου, ότι ο Χριστός είναι ανάμεσα μας, εδώ Λειτουργός Αρχιερέας, πάνω στην Αγία Τράπεζα με το Τίμιο και Πανάγιο Σώμα και Αίμα Του και εμείς με τη δύναμη της πίστης μπορούμε να τον πλησιάσουμε, να τον αγγίξουμε και να θεραπευθούμε από την ασθένεια όπως έγινε με την αιμορροούσα γυναίκα, μπορούμε να γονατίσουμε να τον ικετεύσουμε και να ελευθερωθούμε από το θάνατο, όπως έγινε με την κόρη του Ιάειρου...... Αμήν

π.X.B.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου