ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

Κυριακή Α’ Νηστειών (Ορθοδοξίας)

24 Μαρτίου 2024

Φτάσαμε με την Χάρη του Θεού αγαπητοί μου αδελφοί, στο τέλος της πρώτης Εβδομάδος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Την σημερινή ημέρα η Αγία μας Εκκλησία, με ιδιαίτερο πνευματικό τόνο, πανηγυρίζει τη νίκη της Ορθοδοξίας κατά των αιρετικών εικονομάχων. Τιμάμε σήμερα τους ήρωες της Ορθοδόξου πίστεώς μας, οι οποίοι αγωνίσθηκαν σθεναρά κατά της πλάνης και της αιρέσεως των ανθρώπων εκείνων που θέλησαν με σατανικό τρόπο να σχίσουν τον χιτώνα της ενότητός της.

Έτσι, γεμάτοι χαρά και εσωτερική ευφροσύνη, με ύμνους και ωδές πνευματικές λιτανεύουμε τις Ιερές Εικόνες, διατρανώνοντας με αυτό τον τρόπο τον ενθουσιασμό μας και την λατρεία μας στο υπερδεδοξασμένο και υπερύμνητο πρόσωπο του δομήτορος της Αγίας μας Εκκλησίας Ιησού Χριστού, χάρις στη δύναμη του οποίου αποδιώχθηκε το σκότος της πλάνης και έλαμψε η αλήθεια, η οποία και διετυπώθη στον δογματικό όρο της εβδόμης Οικουμενικής Συνόδου ότι προσκυνώντας τις Ιερές Εικόνες, δεν προσκυνούμε ούτε το ξύλο, ούτε την τέχνη που έχουν κατασκευαστεί αλλά «ἡ γάρ τῆς εἰκόνος τιμή ἐπί τό πρωτότυπον διαβαίνει καί ὁ προσκυνῶν τήν εἰκόνα, προσκυνεῖ ἐν αὐτῇ τοῦ ἐγγραφομένου την ὑπόστασιν».

Οι Πατέρες της Εβδόμης Οικουμενικής Συνόδου αποφάσισαν την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων στις Εκκλησίες μας και με το δίκιο της λοιπόν η Ορθόδοξος Εκκλησία εορτάζει με έμφαση το γεγονός αυτό της αναστηλώσεως των Σεπτών Εικόνων. Δεν πρόκειται για ένα απλό θέμα, αλλά για γεγονός, το οποίο καθορίζει την πνευματική στάση και πορεία της Εκκλησίας. Οι Ιερές Εικόνες αποτελούν έκφραση της πνευματικής και Θεολογικής εκφράσεως της Εκκλησίας μας, είναι άνοιγμα προς τον ουρανό και έχουν αντίκρισμα αιώνιο. Γι’ αυτό και κάθε Εικόνα είναι ο αισθητός χώρος που επενεργεί το Άγιο Πνεύμα.

Η Ορθοδοξία είναι ένας πολύτιμος θησαυρός και κληρονομιά, για πολλούς αδελφούς μας όμως, ακόμη και Ορθοδόξους, η Ορθοδοξία είναι ο μεγάλος άγνωστος.

Το θεμέλιο της Ορθοδόξου πίστεως είναι η Αγία Γραφή, ο αποκαλυμμένος δηλαδή λόγος του Θεού και αυτό διότι μέσα στην Αγία Γραφή περιέχεται η αλήθεια για τον Θεό, τον κόσμο και τον άνθρωπο.

Όμως αδελφοί μου, η Ορθοδοξία είναι και ορθοπραξία. Δεν είναι δηλαδή μόνο γνώση της αλήθειας και ορθή πίστη αλλά και ζωή και εφαρμογή και βίωμα της αλήθειας. Χάνει το νόημά της ο Ορθοδοξία χωρίς την ορθοπραξία. Γίνεται δυστυχώς εγωκεντρική και ψεύτικη.

Η Ορθοδοξία γνωρίζεται και βιώνεται μέσα στην Εκκλησία, με την συμμετοχή μας στην Θεία Λατρεία, η οποία κορυφώνεται με την συμμετοχή μας στα Ιερά Μυστήρια και κυρίως στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, το οποίο αποτελεί για τον χριστιανό τον πιο πολύτιμο θησαυρό.

Δυστυχώς όμως η Ορθοδοξία ανά τους αιώνες αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πολεμική των σκοτεινών δυνάμεων, βιώνοντας μς αυτό τον τρόπο το μυστήριο του Σταυρού. Μετά τους σκληρούς διωγμούς των πρώτων αιώνων, οι οποίοι έβαψαν την οικουμένη με το αίμα των αγίων μαρτύρων, ήλθαν οι εσωτερικοί πόλεμοι των αιρέσεων οι οποίοι έφεραν πολλά δεινά στους κόλπους της Αγίας μας Εκκλησίας. Ο εγωισμός για ακόμη μία φορά διαίρεσε τους αδελφούς μας. Αργότερα ο φανατισμός, το αντιεκκλησιαστικό μένος, η θεοποίηση της τεχνολογίας και των ανθρωπίνων δυνατοτήτων, ιδιαιτέρως κατά τα τελευταία χρόνια, πολέμησαν την Εκκλησία με έναν και μοναδικό στόχο, τον αφανισμό της. Έτσι φθάσαμε αδελφοί μου στην δική μας εποχή, την εποχή της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της προόδου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως παρατηρούμε ότι ακόμη και σήμερα, απέναντι στην Εκκλησία συνεχίζεται η ίδια ακριβώς τακτική. Άλλοτε απροκάλυπτα και φανερά και άλλοτε συγκεκαλυμμένα και ύπουλα καταδιώκεται η Εκκλησία. Οι εχθροί της μεθοδεύουν με κάθε τρόπο τον παραμερισμό της, τον εξευτελισμό της, την συρρίκνωσή της, την διαγραφή της από την ζωή των κοινωνιών, προκειμένου να μην έχει λόγο η Εκκλησία, διότι ξέρουν πολύ καλά, ακόμη και εκείνοι που νομοθετούν, ότι ο λόγος της Εκκλησίας είναι ο λόγος της αληθείας και ο λόγος της αληθείας είναι ο λόγος του Θεού. Γι’ αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να την υποβιβάσουν και να την χλευάσουν, έτσι ώστε να χάσει το κύρος της απέναντι στον άνθρωπο και την κοινωνία. Κάθε φορά η Εκκλησία σηκώνει τον δικό της βαρύ Σταυρό.

Όμως αδελφοί μου, ας μη λησμονούμε, ότι πίσω από τον Σταυρό υπάρχει το φως και η δόξα της Αναστάσεως, διότι δεν υπάρχει Σταυρός χωρίς Ανάσταση. Εκείνο που ζητά από εμάς ο Θεός είναι να ζούμε την Ορθόδοξη πνευματικότητα και να γινόμαστε καθημερινά γνήσιοι μάρτυρες της αληθείας της. Η Εκκλησία έχει κεφαλή της τον Χριστό και «πύλαι ἅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς» (Ματθ. ιστ’ 18).

Χρέος όλων μας απέναντι στην αγωνιζόμενη Εκκλησία να πράξουμε στο μέτρο που μπορεί ο καθένας μας για την διάδοση της πίστεως και της δόξας της, τηρώντας πάντοτε την ενότητα της πίστεως «ἐν τῷ συνδέσμῳ τῆς εἰρήνης»(Ἐφεσ. δ’ 3). Αμήν.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου