ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

Κυριακή Ε Ματθαίου

9 Ιουλίου 2023

Πέμπτη Κυριακή του Ματθαίου, αγαπητοί μου αδελφοί, και η αγία μας Εκκλησία φέρνει στη μνήμη μας τη θεραπεία των δαιμονιζομένων των Γαδαρινών, αλλά και την αντιμετώπιση του Ιησού από τον λαό εκείνης της πόλεως. Μετά τη θεραπεία του δούλου του Εκατοντάρχου για την οποία μιλήσαμε την προηγούμενη Κυριακή, ο Ιησούς για να αποφύγει τον θαυμασμό και την έκπληξη όσων είδαν τον θαύμα, αναχωρεί με προορισμό την πόλη των Γαδαρινών. Εκεί οι πρώτοι πολίτες που συναντά είναι δύο άνθρωποι που βασανίζονται από τον διάβολο.

Η κατάστασή τους είναι τέτοια που κανείς δεν μπορεί να τους πλησιάσει, ενώ οι  ίδιοι τείνουν να αποτελούν κίνδυνο τόσο για τους ίδιους όσο και για τους συμπολίτες τους. Μόλις συναντούν τον Ιησού, ο διάβολος Του ζητά να μην τον ενοχλήσει, να μην λειτουργήσει ο Θεάνθρωπος ως νικητής επί των δυνάμεων του σκότους. Μοιάζει να διαπραγματεύεται την εξουσία που καταχρηστικά έχει πάνω σ’ αυτούς τους δύο ανθρώπους, προβάλλοντας το ψέμα της δικής του ενέργειας. Ακόμη – ακόμη φαίνεται να διαπραγματεύεται τον περιορισμό του στους χοίρους που βόσκουν εκεί κοντά παρανόμως, αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τον Ιουδαϊκό νόμο. Ο Ιησούς φανερώνει ότι αυτός είναι ο Κύριος Ουρανού και γης, απαλλάσσει τους ανθρώπους από την εξουσία του διαβόλου και μας δείχνει με τον πνιγμό των χοίρων ότι κάθε άνομη δραστηριότητα θα οδηγηθεί στη διάλυση και τον μαρασμό.

  Αναρωτιέται όμως κανείς πώς η πόλις, ο κόσμος δέχεται αυτή την ενέργεια του Σωτήρος, αν μπορεί να αφομοιώσει ότι  μπροστά της έχει Εκείνον που μπορεί να της δώσει την υγεία της. Ο βοσκοί των χοίρων, οι καταπατητές δηλαδή του νόμου, ενημερώνουν τους κατοίκους για ό,τι συνέβη. Εκείνοι έρχονται να εξετάσουν τα γενόμενα όχι με το καθαρό βλέμμα εκείνου που αναζητά λύση στα υπαρξιακά του ζητήματα αλλά έχοντας προσλάβει την στρεβλή εικόνα που οι βοσκοί τους έχουν παρουσιάσει. Τρομάζουν μπροστά στο μεγαλείο της θεραπείας, νιώθουν ενοχές για την ανοχή τους στην ατιμία, αυτό- περιορίζονται στον εθισμό του κακού του ψέματος του διαβόλου και αρνούνται να γευτούν την αλήθεια που ο Ιησούς τους προσφέρει.

Ο τρόμος τους αυτός τους οδηγεί στην πιο σπασμωδική κίνηση που θα μπορούσαν να κάνουν: ζητούν από τον Ιησού να φύγει μακριά από τα όρια της πόλης τους που μπορεί να συνεχίσει να «ζει» αποκοιμισμένη από τους αυλούς των παθών και της ανομίας της. Οι στρεβλές πληροφορίες που διαλαλούν οι ποιμένες, η θολή εικόνα που παρουσιάζουν ο τρόμος που σκορπούν δημιουργούν ο απόλυτο χάος. Μας θυμίζουν όλους εκείνους τους προπαγανδιστές της κάθε εποχής που θα μιλήσουν για τον Ιησού και την Εκκλησία του χωρίς καν την ουδετερότητα του αγνού ερευνητή αλλά με το πείσμα και τον δογματισμό των θεωριών τους. Φτάνουν καθημερινά στα αφτιά όλων μας, οι πιο άστοχες και επιβλαβείς απόψεις για το ποίος είναι ο Χριστός μας και ποια η Εκκλησία μας, που είναι αδύνατο όλες να τις αξιολογήσουμε και να ελέγξουμε τόσο την αξιοπιστία όσο και τα κίνητρα αυτών που τις διαδίδουν. Οι ψεύτικες ειδήσεις στην εποχή μας διαδίδονται με ταχύτητα αστραπής με σκοπό να μας αποπροσανατολίσουν να μας απογοητεύσουν να μας κάνουν να πάρουμε αποφάσεις καταστροφικές για τη ζωή μας.

Αδελφοί μου σ’ αυτή την ζοφερή πραγματικότητα, εμείς έχουμε να αντιτάξουμε τον πόθο να βρούμε την γνήσια αλήθεια της πίστεώς μας έτσι όπως προβάλλεται στον καθένα μας κατά τις δυνατότητές του μέσα από τη μυστηριακή ζωή και την έμπρακτη αγάπη προς τον αδελφό μας. Όσο ζούμε και αναπνέουμε μέσα στο χώρο της Εκκλησίας και φροντίζουμε αυτούς που μας έχουν ανάγκη τόσο οχυρώνουμε το νου και την καρδιά έναντι όλων όσων θέλουν να περιορίσουν την ελευθερία του πνεύματός μας. Έτσι δεν θα ζητούμε από τον Κύριο να φύγει μακριά από τις πόλεις μας αλλά μαζί με τους δικαίους της αποκαλύψεως θα λέμε «έρχου Κύριε».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου