ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

Κυριακή ζ Ματθαίου

23 Ιουλίου 2023

Κατά την σημερινή έβδομη Κυριακή του Ματθαίου, αγαπητοί μου αδελφοί, η αγία μας Εκκλησία μας προβάλλει την διήγηση του Ευαγγελιστή που αναφέρεται στη θεραπεία τόσο των δύο τυφλών όσο και ενός κωφού, αλλά και στο πώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται αυτή τη θαυματουργική ενέργεια του Ιησού.

Στην αρχή της σημερινής περικοπής δύο τυφλοί έρχονται προς τον Ιησού ζητώντας Του να τους βοηθήσει. Ο διάλογος είναι χαρακτηριστικός: πιστεύετε ότι μπορώ να το κάνω αυτό- ναι Κύριε μπορείς. Μόλις ο Ιησούς ακουμπά τα μάτια των τυφλών εκείνοι βρίσκουν το φως τους, οι οποίοι ενώ δε παίρνουν ρητή εντολή να μην πουν τίποτε για τη θεραπεία τους εκείνοι με παιδικό ενθουσιασμό διακηρύσσουν παντού το θαύμα.

Στη συνέχεια την ώρα που φεύγουν οι μεν φέρνουν στον Ιησού ένα κωφό δαιμονισμένο που και αυτός βρίσκει τη θεραπεία του. Ενώ όμως ο λαός θαυμάζει και δοξολογεί τον Ιησού για τη θαυματουργική του δύναμη, οι φαρισαίοι, οι διδάσκαλοι του ιουδαϊκού  νόμου, μπροστά σ΄ αυτό το νέο που φέρνει ο Ιησούς στον κόσμο στέκουν αμήχανοι πίσω από τη δικαιολογία ότι «εν τω άρχοντι των δαιμονίων εκβάλλει τα δαιμόνια».

Αυτή η τραγική στάση των φαρισαίων είναι η μεγαλύτερη πλάνη που μπορεί να ζήσει η ανθρώπινη ιστορία και κοινωνία. Κατά καιρούς αυτή βλάσφημη προπαγάνδα της ακύρωσης του έργου του Ιησού Χριστού και της Εκκλησίας Του, ακούγεται από πολλούς διαύλους και ταράσσει την ηρεμία του εκκλησιαστικού σώματος συνάμα προσβάλλει την ίδια την ιστορική αλήθεια της εκκλησίας. Ο εγωισμός και η εμπάθεια σ’ όλες της τις μορφές ξεχύνονται, με στόχο να διαβάλλουν κάτι που τόσο αγνό και καθαρό όσο το έργο της Εκκλησίας μέσα στον κόσμο. Η άρνηση να δεχθούμε ότι ό Ιησούς είναι ο Λυτρωτής και Θεός αυτού του κόσμου πνίγει την ελπίδα και την παρηγοριά που θα μπορούσαν να βρουν οι άνθρωποι κοντά Του, σα κάποιος να αρέσκεται να μας βλέπει αλυσοδεμένους, χωρίς προοπτική και μέλλον σε μία ζωή καταδικασμένη σε πνευματική δίψα σαν εκείνη του μυθικού Σίσυφου.

Σ’ αυτά τα λόγια των Φαρισαίων εδράζεται και ο σημερινός μηδενισμός με όλα του τα αρνητικά και τον άνθρωπο αποτελέσματα. Σ’ ένα κόσμο που τόσο εύκολα ακυρώνει και δυσφημεί το  έργο του Ιησού, επόμενο είναι όλες οι αξίες η οικογένεια, η υγεία, οι μεταξύ μας σχέσεις να μην μπορούν να έχουν τη ιερότητα και την αξία που οφείλουν να έχουν. Όταν εμπεδώνουμε όλοι μας ότι αυτός ο κόσμος δεν μπορεί να είναι δεκτικός της Χάριτός και της δωρεάς του Αγίου Πνεύματος, όταν δηλαδή χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στον Θεό τότε χάνουμε και την εμπιστοσύνη μας προς τον άνθρωπο και αφηνόμαστε στη χειρότερη εκδοχή του εαυτού μας, που δεν μπορεί να ζήσει δοξολογικά τη ζωή του, αλλά μεταβαλλόμαστε σε κατακτητές του κόσμου γύρω μας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πιο μεγάλες ιστορικές καταστροφές έχουν την αιτία τους σ’ αυτή τη φράση των Φαρισαίων, αλλά και σε ατομικό επίπεδο ο καθένας μας πόσες φορές δεν έχουμε φερθεί σαν καλοί μαθητές εκείνων που έρχονται να ακυρώσουν το έργο του Ιησού στον κόσμο;

Αδελφοί μου, ο Ιησούς και η Εκκλησία Του, δεν στέκονται και δεν εγκλωβίζονται στη βλασφημία του ανθρώπου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ευαγγελιστής Ματθαίος παρά τα όσα ακούγονται, ο Ιησούς συνεχίζει να υπάρχει μέσα στον κόσμο για να θεραπεύσει, να παρηγορήσει νικώντας τις δυνάμεις του διαβόλου που μας καταβάλλουν. Παρά τον θόρυβο της πλάνης, συνεχίζει το μυστικό έργο της θεραπείας του κόσμου. Ο καθένας μας είτε θα δεχθεί αυτό το έργο να διαβάλλεται και να αμαυρώνεται με καταστροφικές για τον ίδιο συνέπειες είτε θα το υπηρετήσει με τις πολλές ή λίγες του δυνατότητες, γνωρίζοντας ότι αυτή του η προσπάθεια θα φέρει ελπίδα και νόημα στην καθημερινότητά του. Το ηρωικό φρόνημα που θα επιδείξει θα είναι όμως το εισιτήριο του στο κόσμο της Βασιλείας των Ουρανών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου