ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΓ΄ ΛΟΥΚΑ
Λουκ. ΙΗ΄ 18-27
ΧΡΗΜΑ-ΠΛΟΥΤΟΣ:ΠΡΟΚΛΗΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.
Ιερέως Σωτηρίου Χριστοδούλου
Το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα είναι μία ακόμη πρόκληση-πρόσκληση πως να τοποθετηθούμε οι σημερινοί χριστιανοί απέναντι στον πλούτο και στο χρήμα. Την στιγμή που έρχεται το κράτος και μας περικόβει
τους μισθούς και τις συντάξεις, που η ανεργία καλπάζει, που το μέλλον είναι αβέβαιο, έρχεται ο Χριστός και μας προκαλεί, ή μας προσκαλεί να διαλέξουμε ή τον Χριστό ή το Χρήμα! «Ου δύνασθε δυσί κυρίοις δουλεύοιν.»
Μας λέγει: Μπροστά σας υπάρχουν δύο μαχαίρια! (Λουκά 22,37) Διαλέξτε ποιό μαχαίρι σας ταιριάζει! Δεν μίλησε ούτε για τρία, ούτε για τέσσερα μαχαίρια. Για δύο μαχαίρια έγινε λόγος. Το ένα μαχαίρι μπορούμε να
το πάρουμε να το χρησιμοποιήσουμε σκοτώνοντας τον αδελφό μας, να του πάρουμε τα λεφτά και να τα βάλουμε στην τράπεζα, να αγοράσουμε ότι ποθεί η ψυχή μας, να τα αφήσουμε στα παιδιά μας! Πολλοί έτσι κάνουν στην διάβα του χρόνου. Το άλλο το μαχαίρι μας προσφέρεται να κόψουμε τα πάθη μας που φωλιάζουν μέσα στην ψυχή μας, όπως είναι η φιλαργυρία όπως είναι η φιλαυτία.
Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός έλεγε: «Τι τράβηξα παιδιά μου να κόψω τη φιλαργυρία δεν λέγεται… Από μικρός έμαθα να κάνω οικονομία. Μετά κατάλαβα ότι αυτό μου έγινε πάθος… Είδα και έπαθα να το κόψω. Πρέπει από μικρός να προσέχει κανείς τα πάθη του. «Τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον». Αυτό Θεέ μου να μη μας λείψει. Ίσως ότι συμβαίνει σήμερα να γίνει μία ευκαιρία να ασκηθούμε στην εν Χριστώ ζωή. Ίσως ότι συμβαίνει σήμερα να φέρει τον έναν άνθρωπο με τον συνάνθρωπο πιο κοντά. Ίσως ότι συμβαίνει σήμερα μας αναγκάσει να σκεφθούμε ότι υπάρχει Θεός και αυτός μπορεί να μας σώσει από αυτή τη δυστυχία μας. Το τρίπτυχο της σωτηρίας μας είναι Πίστη-έργα- Θεία Χάρη. Αν βασιστούμε σ’ αυτό το τρίπτυχο και το κάνουμε στάση ζωής να δούμε Θεού πρόσωπο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου